lørdag 8. desember 2018

Ribbe med asiatiske smaker

Jeg elsker ribbe og har de siste årene laget en før-juls tradisjon hvor jeg steker meg ribbe, men med litt utradisjonelle smaker. En favoritt er ribbe med asiatiske smaker. Denne ribba har smak av stjerneanis og soyasaus.

1 ribbe
3 stjerneanis
5 fed hvitløk
1 gul løk
1 appelsin
1 lime
0,5dl soyasaus
3ss brunt sukker
1 bit ingefær
1 ss soyaolje
1 chili
Litt vann.

Salt og peppre ribba. Legg ribba i en ildfast form. Legg en askjett eller noe under midten av ribba. Kutt opp løk i stor biter. Klem ut juicen av appelsinen og limen, ha aluminiums folie over. Damp ribba i 45minutter til 1 timer.

Kok opp resten av ingrediensene sammen med litt vann. Hell over ribba og stek ribba i ca to timer til.

La ribba hvile litt før du kutter i den. Sil sausen du har stekt ribba med og server denne over ribba, sammen med asiatiske grønnsaker og for eksempel ris eller nudler.

søndag 14. oktober 2018

Våre Asian Market Favoritter

Asia Market er en butikk som ligger i Strømstad, rett ved Gallerian Kjøpesenter. Vi er som regel innom her når vi er i Strømstad for å handle. I Norge er det lite Koreanske matvarer å få tak i (kanskje med unntak av A-market i Oslo), men dette har de en del av på Asia Market. I tillegg er mange matvarer billigere der enn i Norge. Asian Market selger også mye matvarer fra resten av Asia og i større kvantum og lavere priser enn i Norge.

Åpningstidene er 10-18 (mandag-fredag), 10-17 (Lørdag) og 11-17 (Søndag).



Våre favoritter-varer på Asian Market

Soyasaus: Asian Market har soyasaus i mange forskjellige varianter, inkluder lyse og mørke varianter av soyasaus. Disse kommer i store flasker og er mye billigere enn i Norge.

Sursøt saus: Denne synes jeg ofte er bedre her enn
på andre butikker. Ikke alltid den er billigere her da butikkene på Svinesund ofte har salg på disse, men jeg synes ofte at de du kjøper på asiatiske butikker smaker mer.

Sesam olje: Sesamolje brukes i veldig mange asiatiske oppskrifter og det gir en veldig smak av Asia med en gang. I Norge er disse ofte ganske dyre, mens du finner det til en mye billigere penge i Asiam Market.

Nudler: På Asia Town seler de nudler i alle former og fasonger, alt fra søtpotetnulder til fiskenudler, til Rameon og Udon nudler. Her kan du gjøre kupp i forhold til norske nudler, både om du skal ha de med smak og om du skal ha de som er tilbehør i retter.  Jeg kjøpte søtpotetnulder sist og gleder meg veldig til å smake på disse. Favoritt Ramen (tørka nudler) fra Korea er Shin Ramyun. Disse er ganske krydra, men de er perfekte for denne nudel oppskriften 



Kimchi: Kimchi er den Koreanske nasjonalretten. Du kan relativt enkelt lage Kimchi, eller så selger de den beste kimchien hvis du ikke ønsker å lage den selv på Asian Market. Den er kjempe god, men det lønner seg ikke å kjøpe mange pakker og ha de i posen. Jeg gjorde det og den eksploderte i kjøleskapet, var kimchi over alt. Ha den heller over på et lufttett glass. Kimchien vi anbefaler er "Chongga" som kommer i en hvit og grønn pose og som finnes i kjølevaren. Vi anbefaler ikke hermetisk kimchi.


Koreanske sauser: Disse bruker vi i mange forskjellige retter, spesielt i Samgypsal, Bibimbap og Dakgalbi, men de smaker veldig godt til mye annet også. Vi bruker mye "gochujang", som er rød fermentert pepperpaste, og som brukes i veldig mange Koreanske retter. I tillegg så er vi veldig glad i Doenjang, som er fermentert soyabønnepaste og som du ser på bildet til høyre.


Ris: Dette har jeg selv aldri handlet her, men du får kjøpt ris i alle fasonger til en billig penge, både sushiris, naturris, vanlig ris og klebrig ris. Prisen er mye lavere enn hjemme så bruker du mye ris anbefaler jeg absolutt dette.

Vårrull flak og Wonton flak: Disse har jeg ikke handlet selv her, men de ligger i frysedisken og er de samme som du får tak i i Norge bare til en mye billigere penge. Begge deler kan brukes til veldig mange gode retter, blant annet til Vietnamesiske vårruller 

Mandu/Dumplings: I Korea så spiste jeg masse Mandu eller dumplings som de og heter. Jeg har siden lagd de selv, men hvis jeg skal kjøpe så er "Bibigo Mandu" absolutt favoritten. Disse finner du i frysedisken og de kommer med både Korean BBQ og Kylling som smak.

Aloe Vera drikke: De siste årene har Aloe Vera drikke blitt populært også utenfor Korea. Vi syns denne drikken er kjempe god og du får både den og andre spennende drikker på Asian Market.

Diverse artige sauser og smaker: De selger masse krydder og sauser på denne butikken, jeg har kjøpt kylling saus på den Koreanske delen ihvertfall. Her er det bare å gå og kikke og finne noe du syns ser spennende ut.

De har også mye spennende mat som kan være vanskelig å få tak i Norge så dersom du har en oppskrift fra Asia hvor du sliter med å få tak i ingrediensen vil jeg absolutt anbefale en tur hit. Det er en av de største Asiatiske butikkene jeg har vært innom.



mandag 13. august 2018

Vegetarmiddag med butternut squash (Flaskehals-gresskar) og mascarpone -oppdatert oppskrift

Butternut squash er en orange squash som også er omtalt som flaskehals squash på norsk. Denne vegetarretten er smakfull, rask og enkel.

Ingredienser:
Ca 1/3 butternut squash
Pinjekjerner
1 hvitløk
40-50g Mascarpone ost
Spinat
(Parmesan, soltørka tomater og bacon for å variere smaken om du ønsker)


Skrell squashen og fjern frøene. Lag strimler, enten gjennom en spirallager, en rasp eller bruk en potetskreller. Ha dette i en stekepanne sammen med litt vann (ca 1/2 dl) og la det steke/koke til det begynner å bli mørt. Ha finhakket hvitløk, pinjekjerner og litt olje i pannen. Stek til pinjekjernen er ristet Du kan også ha i soltørka tomater eller sprøstekt bacon om du ønsker litt mer smak. Vask av spinaten og ha den i pannen. Stek raskt på denne og smak retten til med salt og pepper.

Server retten fremdeles varm med en kladd mascarpone ost og eventuelt parmesan på toppen Rør om før du spiser.

Hvis du ønsker kjøtt til retten så kan du server den med litt bacon!



søndag 12. august 2018

Mais plukking.

Har i år brukt en lørdag på Bjørke gård hvor de produserer bland annet mais. Her kan du selv få plukke det du ønsker å ha med deg, det er aktiviteter for barna og mulighet til å kjøpe grillet mais. Jeg plukket ca 4 kg mais, så nå har jeg mais utover vinteren. Puttet den bare rett i fryseren og tar opp en og en når jeg har lyst på. Griller eller koker den da og serverer den sammen med smør og salt. Denne maisen du plukker selv er noe helt annet enn den du kjøper i butikken så anbefaler dette masse om du har muligheten til å plukke selv.

mandag 30. juli 2018

Chiligryte med kylling og hvite bønner

Chiligryte er en enkel rett å lage. Denne med kylling og hvite bønner er i tillegg litt ekstra sunn.
Chiligryte fungerer veldig godt oppvarmet, så det kan være greit å lage større porsjoner for å ha middag til flere dager.

Ingredienser:
2 kyllingfileter
1 boks opphakka tomater (jeg bruker den billigste på pappboks)
1 tomat
1 chili
Hvite bønner
1 løk
4 fed hvitløk
paprika
krydder
litt sukker

Serveres med for eksempel gresk yogurt, ost, nachochips og ruccolasalat for ekstra god smak. Jeg pleier å bruke det jeg har rester av hjemme.


Kutt kyllingen i biter. Stek den i kjelen med litt olje og krydder  - for eksempel salt, pepper, chilikrydder og litt sojasaus for ekstra smak. Kutt løken i biter og stek den sammen med kyllingen. Når kyllingen har fått en stekeskorpe så kan du ha i finhakka hvitløk og chili. Ha deretter i tomaten kuttet i biter og de opphakka tomatene på boks, samt litt vann (1/2 - 1 dl).  Ha også i en klype eller to med sukker, og krydder du ønsker å bruke.

Sett på lokk og la det småkoke i en time.

Når det har kokt i en time så ha i hvite bønner og paprika. Smak til. La det koke i 20-30 min til.

server med gresk yogurt eller rømme og revet ost.



fredag 18. mai 2018

Pavlova


Dette er ei kake som har blitt veldig vanlig i Norge, her lager vi den som regel til 17 mai eller andre tilstelninger i vår/sommer månedene. Jeg lager den i langpanne, deler bunnen i 2 og bruker en verdens beste kake fat som fat for kaka.  Jeg lager alltid med vaniljekrem fordi jeg synes det gir ekstra god kake og fordi jeg da får brukt opp eggeplommene.

8 eggehviter
2,5 ts hvitvinseddik
4, 5 dl sukker
1 ss maisenna
2 ts vaniljesukker

Sett ovnen på 200 grader. Del eggene. Ta vare på eggeplommene til vaniljekremen. Ha eggehvitene og eddikken i en ren bolle sammen med og pisk de til en luftig hard masse. Bland sammen sukk, maisenna og vaniljesukker i en annen bolle. Hell dette ned i eggemassen og rør til en blank stiv blanding. Spre den utover et stekebrett med bakepair på. Demp temperaturen på ovnen til 100 grader og stek kaken i 70-80 min. Avkjøl kaken i ovnene.
Ta den ut, snu den, ta av bakepapiret og sett den riktig veg. Del den i to, ta den over på et fat og legg lagene oppå hverandre.

Vaniljekrem
6 eggeplommer (kan gjerne bruke alle 8 men da blir det litt mye krem til kaken)
5 dl melk
2 ts vaniljesukker
150 g sukker
3,5 ss maisenna

Kok opp melk i en kjele. Bland sammen vaniljesukker, eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Hell ca 1/2 av melken i bollen med eggeblandingen og rør godt. Hell blandingen tilbake i kjelen med resten av melken og kok opp. Etterhvert som blandingen blir varm vil den tykne, kok på svak varme mens du rører til du syns du har fått tykk nok vaniljekrem. Smak gjerne til med mere vaniljesukker. Avkjøl

Rett før servering blander du vaniljekremen blandingen med 3 dl krem (bruk gjerne litt sukker i denne også hvis du syns vaniljekremen ble for lite søt)

Hell vaniljekremen over kakebunnen. Ha over diverse frukt du liker, jeg brukte bringebær, jordbær, kiwi og blåbær.



søndag 15. april 2018

Bringebærmouss til Sjokoladekake

Dette er et veldig godt fyll til sjokoladekaker, jeg har brukt det flere ganger og den gir en frisk og god sjokoladekake.

Bringebærmouss:

300 g bringebær, frosne
50g sukker
4 gelatinplater eller tilsvarende gelatinpulver.
3.5 dl kremfløte


Mos bringebærene sammen med sukker og klem de gjennom en sil slik at du blir kvitt frøene. Blir enklere om du tiner bringebærene litt først.
Legg gelatinplatene i vann i ca 10 min.
Ta ca 1/3 av bringebærmosen i en kjele og kok opp. Tilsett gelatinplatene i denne blandingen.  Avkjøl
Pisk krem og bland resten av bringebærene i kremen. Når blandingen med med gelatin og bringebær har blitt kaldt tilsettes dette i kremblandingen. Avkjøl helt i kjøleskapet til den er stiv. Smør utover kaka. Ta gjerne mer enn du trur du trenger.


fredag 13. april 2018

Burger i tortillalefser!

Jeg elsker Taco, men jeg ender alltid opp med masse rester fra Tortillalefsene (Hvorfor kan ikke disse komme i mindre pakker??). Kjedelig ofte ender disse med å gå i søpla, men disse burgerne i tortillalefser er en fin måte å få brukt opp litt flere av disse lefsene. De er også supre selv om lefsene har blitt litt tørre.


Ingredienser:
kjøttdeig
krydder (salt, pepper, oregano)
ost
1 tortillalefse til hver burger

Toppings:
Tomat
Rødløk
Chili
Hvitløk
Lime
Rømme eller annen dressing (For eksempel Baconnaise!)

Fremgangsmåte:
Sett en litt stor kopp opp-ned på tortillalefsene og kutt ut sirkler etter denne med kniv. En stor tortillalefse holdt til to rundinger for meg.

Bland sammen finhakka tomat, rødløk, chili, og hvitløk. Ha over litt limesaft og litt salt.

Bland kjøttdeig og krydder. Lag kjøttdeigen til karbonader som er litt mindre enn tortillalefse-rundingene. Prøv å vær rask når du jobber med kjøttdeigene for å få best mulig burgere. Stek burgerne i en varm stekepanne. Sett til siden.

Stek halvparten av tortilla-rundinge i litt smør eller olje til de har blitt litt crispy. Sett de tilside.
Stek den andre halvparten, men ha ost på oppsiden så denne får smeltet lett.

Så er det bare å bygge burgern. Legg en lefse-runding, burgern, salsa-blandingen, ha over dressing, og legg den siste lefse-rundingen på toppen. Så er det bare å spise opp.


lørdag 7. april 2018

Rista nøtter

Dette er en veldig enkel oppskrift, men syns de ble veldig gode.

Div nøtter (mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter osv)
Olje
Salt eller annet krydder

Rist nøttene i en varm stekepanne med olje. Stek/rist til nøttene får en gyllen farge.
Hell de over på et bakepapir og strø over ønsket krydder. Jeg brukte salt på noen og paprika på noen. Avkjøl og server.

tirsdag 6. februar 2018

Panna Cotta med bringebær

Panna cotta betyr kokt krem på italiensk. Dette er en veldig enkel dessert å lage, men den imponerer ofte gjestene! Denne oppskriften holder til fire porsjoner.

1 kurv bringebær
Melis
litt sitron

1 ss alkohol - rom eller whiskey - for smak. Kaffe kan også brukes.
250ml fløte
50ml melk
1/2 ss vanilje ekstrakt
50 g summer
2 flak gelatin



Legg 2 gelatinflak i kaldt vann til bløt. Hell 250ml fløte, 50ml melk og 50g sukker i en kjele. Rør til det koker opp. Ha i vanilje og smak. Klem vannet ut fra gelatinen og ha platene i den kokende fløta. Rør til disse er oppløst.

Hell panna cotta blandingen i serveringsglass og sett de kaldt. De trenger noen timer på å stivne.

Mos bringebær. Smak til med sitron og melis til du har en frisk blanding. Ha blandingen gjennom en sil for å bli kvitt bringebærfrøene. Hell bringebær-blandingen over pannacottaen.

Du kan lage veldig mange forskjellige smaksammensettinger. Her er for eksempel en panna cotta med bringebær og sjokolade.




tirsdag 2. januar 2018

Baconnais

Bacon har i de siste årene blitt til noe man kan ha på absolutt alt og det finnes utallige oppskrifter med bacon. Jeg er veldig glad i bacon og er derfor en stor støttespiller til bacon-trenden. Baconnais er det siste jeg har prøvd med bacon og selv syns jeg det smaker helt fantastisk. Jeg brukte stavmikser til å lage majones fra bunnen av, men du kan også bruke ferdig majones. Jeg vil riktignok anbefale å lage din egen majones for best smak.

Baconnais fungerer kjempe godt som dipp til pommes fritters eller til Nachos eller bare som en "saus" på burger.

Ingredienser:
4 tykke skiver bacon
1 rom-temperert eggeplomme
litt olje
1 ss sitronsaft
1/2 fedd hvitløk
salt
pepper
1 ss vann


Start med å steke bacon til det er skikkelig sprøtt.  Legg det på papir for å tørke vekk ekstra fett.
Hell fettet fra baconsteking i et dl måler. La det kjøle seg ned litt (men ikke til det stivner) før du fortsetter.

Ha olje i dl målet med baconfett til du tilsammen har 1dl med baconfett/olje. Finhakk hvitløk. Bland hvitløk, eggeplomme, vann, salt, pepper og sitronsaft i en tynn og smal beholder. Sett stavmikseren med blader nedi blandingen. Hell på olje/baconfett. Start så stavmikseren stående nederst i beholderen. flytt den sakte oppover ettersom blandingen begynner å tykne.

Kutt opp bacon i mindre biter. bland det inn i majonesen. Smak til med salt og pepper.